logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Hoe werkt een warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Ben je op zoek naar een slimme en duurzame oplossing om warmte op te wekken voor je huis en je water te verwarmen? Dan is een warmtepomp een goede oplossing. De warmtepomp is elektrisch, waardoor je geen gas hoeft te gebruiken. Maar hoe werkt een warmtepomp precies? En hoe gebruikt de warmtepomp gratis energie uit de omgeving om je huis op te warmen? Hoe zorgt de pomp dat je altijd een aangename temperatuur in je huis hebt? We leggen hier zo duidelijk mogelijk uit hoe warmteopwekking met een warmtepomp werkt.

werking warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp die wordt gebruikt ter vervanging van de traditionele cv-ketel is een lucht/water-warmtepomp. De warmtepomp pompt water met als doel om warmte op te wekken. Warmtepompen maken gebruik van (gratis) energie uit de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld uit de lucht, de bodem of het grondwater komen. Het voordeel is dat er altijd warmte in deze bronnen te vinden is die kan worden omgezet in energie. Wanneer de temperatuur verhoogd wordt kan de warmte gebruikt worden als verwarming in huis of om het kraanwater te verwarmen.

Wist je dat je met een warmtepomp maar liefst 75% van alle warmte kunt produceren die je nodig hebt in huis voor de verwarming en warmwatervoorziening? Je hoeft dan slechts de overige 25% van de energie uit elektriciteit of aardgas te halen. Een warmtepomp is daarmee een zeer zuinig alternatief voor de traditionele verwarmingsketel.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt als volgt: er wordt warmte-energie uit de omgeving gehaald. Dit kan uit water, de lucht of de bodem zijn. Deze energie wordt vervolgens in de vorm van warme lucht vrijgegeven in het verwarmingssysteem van de pomp.

Warmtepompen werken in drie stappen:

  1. Warmte wordt onttrokken aan een warmtebron
    De pomp heeft een buitenunit die buiten je huis staat. Deze unit wordt blootgesteld aan de buitenlucht, grondwater of aardwarmte. Een warmtepomp onttrek warmte aan een van deze bronnen en voert dit via een buizensysteem naar binnen. Deze energie wordt door een koelvloeistof naar een compressor gestuurd. De vloeistof in de buizen is kouder dan de omgevingstemperatuur, waardoor de vloeistof opwarmt en verdampt.
  2. Van damp naar de verwarming:
    In de compressor van de warmtepomp worden de dampen samengeperst en de druk verhoogd. Hierdoor stijgt de temperatuur. De damp is heet genoeg om je woning of het water te verwarmen. De warme lucht komt in een condensor terecht en geeft warmte af aan het verwarmingsinstallatiesysteem van je huis. Je kunt genieten van verwarming in de winter.
  3. Een nieuwe cyclus begint:
    Een expansieventiel verlaagt de druk van de damp zodat deze weer afkoelt en een vloeistof wordt. De vloeistof wordt weer naar buiten gestuurd. Het proces kan weer opnieuw opgestart worden en een nieuwe cyclus begint. De warmtepomp zal weer warmte opwekken.

Lucht/lucht of water/water warmtepomp

Het verschil tussen een lucht/lucht warmtepomp en een water/water warmtepomp is waar de warmte vandaan wordt gehaald, namelijk uit de lucht of uit water.

Bij een lucht/lucht warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht gehaald. Meestal is dit vergelijkbaar met een airconditioner, die vaak ook kan worden gebruikt om juist ruimtes te verwarmen.

Bij een water/water warmtepomp wordt de warmte uit een bron gehaald. De meest gebruikte vorm is waarbij een put wordt aangeboord. Dan kan er grondwater uit de diepte opgepompt worden via deze put om warmte op te wekken. Een tweede put moet worden aangelegd om het afgekoelde water vervolgens weer af te kunnen voeren. Het voordeel is dat de bron kan worden gebruikt om in de winter te verwarmen en in de zomer te verkoelen. De warmtebron werkt dus in de zomer omgekeerd. Zo geniet je het hele jaar door van een fijne temperatuur in je huis.

werking warmtepomp

Het verwarmen van koude temperaturen

Honderd graden is het kookpunt van water. Bij gelijke en contante druk blijft het water koken en zal het verdampen, oftewel omzetten in stoom. Toch zal het water in de warmtepomp niet dit kookpunt bereiken om zijn werk te kunnen doen. Dat komt doordat de warmtepomp ook water bij een lage temperatuur kan laten verdampen. Het kook- en condensatiepunt van water hangt samen met de druk waarin het water zich bevindt.

Dit werkt als volgt:

  1. De koelvloeistof stroomt door het warmtepompsysteem
  2. De compressor zorgt ervoor dat dit wordt rondgepomp. De vloeistof heeft als eigenschap dat het al bij een lage temperatuur verdampt. Hierdoor kan de warmtepomp ervoor zorgen dat het ook bij lage buitentemperaturen nog steeds bruikbare warmte uit de buitenlucht kan opnemen.
  3. In een gesloten systeem wordt vervolgens de druk verhoogt en komt warmte vrij.

Door deze techniek hoeft het dus buiten niet warm te zijn. Ook bij koude temperaturen kun je nog steeds door middel van de buitenlucht of grondwater warmte genereren. Zo geniet je het hele jaar door van een fijne temperatuur in je huis.

Warmtepomp voor de verwarming en warm water

Door middel van de warmtepomp kun je warmte genereren voor de verwarming en voor het verwarmen van het water. In de boiler wordt het warme tapwater opgeslagen. De boiler kan een los toestel zijn, maar nog makkelijker is als deze geïntegreerd is van binnenuit. Verder kun je op de warmtepomp aansluiten:

  • Radiatoren
  • Vloerverwarming
  • Convectors

Om er zeker van te zijn dat het verwarmingssysteem genoeg verwarmingswater heeft wordt dit opgeslagen in een buffervat. Je bent dan zeker van voldoende verwarmingscapaciteit.

De warmtepomp is een energie-efficiënt alternatief voor de cv-ketel. Je hoeft alleen te betalen voor de energie die verbruikt wordt voor het oppompen. Maar dit gaat om slechts een kleine hoeveelheid. De warmtepomp geeft hoge rendementen doordat je warmte kunt oppompen. Je kunt een rendement tot wel 400% behalen met een warmtepomp, terwijl je huis het hele jaar door een aangename temperatuur heeft.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Een warmtepomp installateur kan je helpen bij het maken van de beste keuze. En het goede nieuws is: een warmtepomp kost soms minder dan je zou denken. Door prijsopgaves bij verschillende warmtepomp installateurs op te vragen kun je de prijzen naast elkaar leggen. Je kunt op deze manier de goedkoopste warmtepomp installateur vinden en hierdoor veel geld besparen. Met een warmtepomp heeft je huis altijd een ideale temperatuur en je bespaart veel op energiekosten omdat je zelf warmte pompt voor je huis.