logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?” Deze vraag hebben de meeste huiseigenaren wanneer ze willen overstappen op een warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzamer en vaak voordeliger alternatief voor het bestaande verwarmingssysteem in je woning. Je verlaagt je CO2-uitstoot en kunt besparen op je energierekening. Maar niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp en niet elke warmtepomp is geschikt voor elke woning. Op deze pagina vertellen we je meer over welke factoren meespelen in of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Hierbij kijken we onder andere naar de isolatie en het verwarmings- en ventilatiesysteem. Daarbij kun je op deze website een warmtepomp check doen.

warmtepomp

Isolatie

Een huis is niet altijd geschikt voor een warmtepomp. Woningisolatie speelt een belangrijke rol in of je huis geschikt is of niet. Wanneer je woning niet of nauwelijks geïsoleerd is, is een warmtepomp niet de beste optie. De warmte die de warmtepomp opwekt gaat namelijk weer snel verloren. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp extra hard moet werken om het huis op een fijne temperatuur te houden. Er is een kans dat de warmtepomp het huis niet voldoende opwarmt tijdens de wintermaanden. De warmtepomp kan namelijk het water niet meer dan 50 tot 60 graden opwarmen. Daarbij is het ongunstig voor je rendement wanneer de warmte weer verloren gaat.

Wist je dat: warmtepompen warmte aan natuurlijke warmtebronnen onttrekken? Deze warmte wordt gebruikt voor de verwarming van tapwater en cv-water. Warmtepompen bestaat uit twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingsysteem met koelvloeistof.

Een huis met slechte isolatie

Een elektrische (standalone) warmtepomp is geen goede keuze voor een huis met matige isolatie. In dit geval zouden wij een hybride warmtepomp aanraden. De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste deel van de verwarming in jouw huis. Dit is ongeveer 85% van de totale verwarming. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor het verwarmen van het kraanwater en helpt deze het huis extra te verwarmen tijdens de koudste dagen. Het voordeel is dat je met een hybride warmtepomp niet alleen elektriciteit bespaart, maar ook tot wel 80% minder gas verbruikt.

TIPTip: Wil je veel geld besparen op de energiekosten? Over het algemeen geldt dat hoe beter het huis verwarmd is, des te minder de cv-ketel hoeft te helpen bij de verwarming van het huis.

Een huis met goede isolatie

Als je een goede tot zeer goede isolatie in je huis hebt, is een volledig elektrische warmtepomp geschikt voor de verwarming van je huis en het kraanwater. Maar hoe weet je dat je woning goed geïsoleerd is? Dit is afhankelijk van een goede isolatie van de vloer, spouwmuur en het dak. Daarnaast zit er minstens isolerend HR++ glas in de ramen. Vaak zijn moderne woningen goed tot zeer goed geïsoleerd. Maar ook oudere woningen kunnen goede isolatie hebben. Dat betekent dat er op een later moment glazen vervangen zijn of dat er spouwmuurisolatie is toegevoegd voor betere isolatie.

Weet je niet zeker of je huis goede isolatie heeft? Vraag het aan de warmtepomp installateur. Hij kan vertellen of je betere isolatie nodig hebt en wat de kosten hiervan zijn. Of doe de warmtepomp check.

warmtepomp

Bouwjaar van je woning

Over het algemeen kun je aan de hand van het bouwjaar van de woning weten hoe goed de isolatie is en wat voor warmtepomp je kunt aanschaffen:

  • Gebouwd voor 1975:
    Dan heeft je woning waarschijnlijk slechte isolatie. Je woning is waarschijnlijk niet geschikt voor een warmtepomp omdat teveel warmte verloren zal gaan bij slechte isolatie. Alleen wanneer je woning beter geïsoleerd wordt heeft het zin om over een warmtepomp na te denken.
  • Gebouwd tussen 1975 en 1992:
    Woningen die in deze periode zijn gebouwd hebben over het algemeen slechte isolatie. Een warmtepomp wordt niet aangeraden wanneer het huis slecht geïsoleerd is omdat je er geen profijt uit haalt. In dat geval zou je kunnen kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met de bestaande radiatoren.
  • Gebouwd tussen 1992 en 2000:
    Je woning is waarschijnlijk matig geïsoleerd. De isolatie is echter wel voldoende voor een hybride warmtepomp. In sommige gevallen zou een volledige elektrische warmtepomp zelfs geschikt zijn. Vraag aan de warmtepomp installateur wat hij van de isolatie van je woning vindt.
  • Gebouwd na 2000:
    Huizen die na 2000 zijn gebouwd zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Een nieuwbouwhuis is meestal geschikt voor elk type warmtepomp (als ook aan de andere voorwaarden wordt voldaan). Een all-electric warmtepomp is vaak een goede keuze. Deze werkt volledig op stroom, waardoor je geen gas meer in je woning gebruikt.

Vloerverwarming, radiatoren of convectoren?

Als je wilt weten of je appartement geschikt is voor een warmtepomp is de vraag of je vloerverwarming of radiatoren hebt. Het bestaande verwarmingssysteem heeft namelijk effect op de aanschaf van een warmtepomp.

Welke warmtepomp de beste keuze is hangt af van het type verwarmingssysteem in jouw woning:

  • Vloerverwarming: Als je een vloerverwarming hebt kun je kiezen voor een volledig elektrische (standalone) warmtepomp.
  • Radiatoren: Wanneer je radiatoren hebt is een hybride warmtepomp vaak de beste optie.
  • Hete lucht verwarming: Wanneer je hete lucht verwarmingen hebt (zoals bijvoorbeeld convectoren) is je huis niet geschikt voor een warmtepomp. Deze convectoren kunnen niet goed samenwerken met de warmtepomp. In dit geval loont het om te overwegen om bijvoorbeeld vloerverwarming aan te laten leggen.

Een warmtepomp heeft een zo groot mogelijk verwarmingsoppervlak nodig in de woning om voor warmte te kunnen zorgen. Dit omdat de pomp met lage temperaturen werkt. Hierbij geldt dat hoe groter het verwarmingsoppervlak, hoe lager de temperatuur van het water en hoe hoger het rendement dat je kunt verwachten.

Hoe is de ventilatie in je huis?

Wist je dat het ventileren van je woning effect heeft op de effectiviteit van de warmtepomp? Als je appartement goed geïsoleerd is moet je er ook voor zorgen dat het goed wordt geventileerd. Je kunt je huis op verschillende manieren ventileren, hoewel niet elke manier even effectief is.

Soms zorgt ventilatie namelijk voor tocht en warmteverlies. Hierdoor ontstaan er temperatuurschommelingen. De warmtepomp kan reageren op het verschil in temperatuur door aan en uit te gaan. Dit heeft een negatieve invloed op het rendement van de warmtepomp. Daarbij verkort het de levensduur van de warmtepomp ook aanzienlijk. Om ervoor te zorgen dat je warmtepomp dus optimaal werkt moet je zorgen dat je ook goede ventilatie hebt en de temperatuur niet teveel gaat schommelen. Zorg dus dat je een ventilatiesysteem aanschaft voordat je een warmtepomp koopt. Twee installatiesystemen die wij aanraden zijn het balansventilatiesysteem en een decentraal ventilatiesysteem.

Is warmtepomp geschikt

Welk soort warmtepomp

De meeste woningen zijn dus geschikt voor een warmtepomp. Maar niet alle soorten warmtepompen passen bij elke woning. Soms helpt het om geld te investeren in aanvullende isolatiemaatregelen om te zorgen dat de pomp beter werkt. Je moet kosten maken voor de isolatie, maar je zult op de lange termijn juist besparen op je energierekening.

Hieronder hebben wij op een rijtje gezet welke woningen geschikt zijn voor de hybride warmtepomp, de all-electric warmtepomp, de lucht/water warmtepomp, de all-electric water/water warmtepomp en de lucht/lucht warmtepomp:

Overzicht welk type warmtepomp waarvoor geschikt:
Hybride warmtepomp
Soort huisHuizen gebouwd na 1980
Geschikt voorHuizen die matig geïsoleerd zijn. Je hebt geen vloerverwarming nodig bij hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande of ingebouwde CV ketel.
All-electric warmtepomp
Soort huisHuizen gebouwd na 1992
Geschikt voorHuizen die goed tot zeer goed geïsoleerd zijn. De pomp werkt volledig op stroom waardoor je geen gas meer nodig hebt.
Lucht/water warmtepomp
Soort huisHuizen gebouwd na 1980 (hybride) of 1992 (all-electrisch)
Geschikt voorLucht/water warmtepomp Huizen dit matig tot zeer goed geïsoleerd zijn. Dit soort warmtepomp kan zowel verwarmen in hybride vorm als volledig elektrische vorm.
All-electric water/water warmtepomp
Soort huisHuizen gebouwd na 1992
Geschikt voorHuizen die goed tot zeer goed geïsoleerd zijn. De pomp gebruikt grondwater om warmte op te wekken.
Lucht/lucht warmtepomp
Soort huisHuizen gebouwd na 1992
Geschikt voorHuizen die goed tot zeer goed geïsoleerd zijn en mechanische ventilatie hebben. Dit type all-electric warmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht van een mechanisch ventilatiesysteem.

Meestal werken warmtepompen effectiever in nieuwbouwwoningen. Oudere woningen moet eerst goed worden geïsoleerd voordat de warmtepomp zijn werk kan doen. Als je ze niet goed isoleert zal je weinig profijt uit de warmtepomp halen. Aanvullende isolatiemaatregelen, energiebesparende maatregelen en aanpassingen op het verwarmingssysteem kunnen ervoor zorgen dat je huis toch geschikt is voor een warmtepomp.

Vaak kan een hybride warmtepomp de oplossing zijn om bestaande woningen te verduurzamen. Je hoeft voor hybride warmtepompen weinig aanpassingen aan je huis te maken omdat de pomp samen met de bestaande cv-ketel werkt. Bij een nieuwbouwhuis kan direct de warmtepomp geïnstalleerd worden.

De kosten van het plaatsen van bijvoorbeeld een hybride warmtepomp, een elektrische (standalone) warmtepomp of een aardwarmtepomp kunnen verschillen. We raden aan om prijsopgaven op te vragen bij verschillende installateurs en deze te vergelijken. Je kunt dan zien welke installateur tegen de laagste kosten je huis van een warmtepomp kan voorzien.

Doe de warmtepompcheck

Ben je benieuwd of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp?

Via onze website kun je de warmtepomp check doen. Aan de hand van een aantal vragen vertellen wij je of jouw woning geschikt is voor de installatie van een warmtepomp.