logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Warmtepomp kopen

Warmtepomp kopen

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor het verwarmen van het water en de verwarming van je woning. Ben je erover aan het nadenken om een warmtepomp te kopen? Is een warmtepomp een goede aankoop? En zo ja, waar moet je rekening mee houden bij een warmtepomp kopen? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten voordat je een warmtepomp aanschaft. Zo ben je goed voorbereid en weet je op de juiste zaken te letten wanneer je een installateur inhuurt.

Waarom een warmtepomp kopen?

Waarom zou je een warmtepomp kopen voor jouw woning? Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor het verwarmen van je huis. Warmtepompen worden steeds populairder. Dit komt doordat de warmtepomp warmte onttrekt aan natuurlijke bronnen en hierdoor CO2-uitstoot verminderd. Daarbij kan de warmtepomp ook worden aangesloten op de cv-ketel als hybride oplossing voor de verwarming van je huis. En doordat je geen gas verbruikt (of minder gas in het geval van een hybride warmtepomp) bespaar je veel geld. Hierdoor is de warmtepomp een duurzame investering die ook nog eens scheelt in je portemonnee.

Warmtepomp kopen

Voordelen kopen warmtepomp

Zoals we hierboven vertelden is de warmtepomp duurzaam. Daarnaast bespaar je veel geld en is een warmtepomp een slimme investering. Dit zijn alle voordelen van een warmtepomp kopen op een rijtje:

  • Geen of lagere gaskosten: wanneer je een all electrische warmtepomp koopt kun je volledig van gas afstappen. En gezien gas op dit moment erg prijzig is bespaar je daarom jaarlijks veel geld op de kosten van gas. Met een hybride warmtepomp gebruik je nog steeds gas, maar veel minder. Zo bespaar je toch nog veel geld.
  • Lagere energiekosten: naast dat je bespaart op de kosten van gas, bespaar je ook op de kosten van elektriciteit. De warmtepomp heeft wel stroom nodig, maar dit is veel minder dan een cv-ketel gebruikt. Je bespaart dus alsnog op de kosten van elektriciteit.
  • Duurzame woning: in de toekomst zal elke huiseigenaar zijn woning moeten gaan verduurzamen volgens de overheid. Een warmtepomp is een goede stap in de richting.
  • Waardevermeerdering van je woning: je huis krijgt een hoger energielabel wanneer je een warmtepomp koopt. En hierdoor wordt ook de waarde van je huis vermeerderd.
  • Een comfortabel huis: je huis heeft het hele jaar door een fijne temperatuur door de warmtepomp. In de winter verwarmt de warmtepomp je woning en in de zomer kan de pomp je woning koelen.

Welke warmtepomp kopen?

Wanneer je begint met het zoeken naar warmtepompen zul je al snel merken dat er een groot aantal verschillende soorten warmtepompen is om uit te kiezen. Welke pomp kun je het beste kopen? Het antwoord op deze vraag hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een aantal vragen om jezelf te stellen:

  • In welke staat is jouw woning?
  • Hoe groot is jouw woning?
  • Wil je isolerende aanpassingen maken aan je woning?
  • Welk budget heb je?
  • Wil je de woning volledig elektrisch verwarmen of wil je de warmtepomp samen laten werken met je cv-ketel?

TIPTip: Wij raden aan om altijd om advies te vragen bij een warmtepomp kopen. Een warmtepompinstallateur weet precies welke warmtepomp het beste bij jouw wensen en situatie aansluit. Hij geeft niet alleen advies over welke warmtepomp het meest geschikt is, maar ook over de installatie. De installateur kan een plan op maat voor je maken.

Ook kun je een Prestatie Advies adviseur (EPA-adviseur) om advies vragen. Hij stelt een advies op met bouwkundige en installatietechnische verbeteringen voor een duurzamere woning. Dit rapport wordt opgemaakt door gecertificeerde adviseurs.

Warmtepomp kopen

Wat je moet weten voordat je een warmtepomp koopt

Wij geven je een aantal tips waarop je moet letten wanneer je een warmtepomp gaat kopen:

1. Geluid van de warmtepomp

Let altijd op het geluidsniveau van het model warmtepomp dat je wilt kopen. Hoeveel decibel is het geluid van de betreffende warmtepomp? Veel modellen hebben buiten een ventilator staan die geluid maakt. De hybride warmtepomp maakt alleen geluid wanneer de pomp ook werkelijk gebruikt wordt. De all electric pomp maakt vaker geluid, omdat deze alle warmte in je woning verzorgt. Een warmtepomp hoeft niet voor geluidsoverlast te zorgen, mits deze op de juiste manier wordt geïnstalleerd en het juiste vermogen heeft zodat hij niet zo hard hoeft te draaien. Vraag de installateur om een model en installatie zodat je geen last van het geluid hebt.

2. COP-waarde van de warmtepomp

Let ook op de COP-waarde wanneer je een warmtepomp gaat kopen. COP staat voor Coefficient of Performance, oftewel de prestatiecoëfficiënt. Dit een waarde dit in een cijfer wordt uitgedrukt en aangeeft hoeveel stroom de warmtepomp gebruikt om een bepaalde hoeveelheid warmte te leveren. Dit is belangrijk om je zo kunt weten hoe efficiënt het apparaat werkt. En hoe efficiënter, hoe meer rendement je eruit zult halen.

3. Subsidies op duurzame oplossingen

Vergeet ook niet om te controleren of er subsidies beschikbaar zijn wanneer je een warmtepomp gaat kopen. De overheid stimuleert de aanschaf van duurzame oplossingen, waardoor je meestal veel geld kunt besparen.

LET OPLet op: De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, dus controleer dit van te voren.

4. Zwaardere elektriciteitsaansluiting

Afhankelijk van de huidige elektriciteitsaansluiting in je woning, kan het nodig zijn om een zwaardere aansluiting aan te laten leggen. We raden aan om dit van te voren te bespreken met de installateur zodat je weet waar je aan toe bent.

5. Vergunning

Heb je een vergunning nodig? Controleer dit van te voren. Zo moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen voor eventuele grondboringen rondom je woning.

6. Sluit een onderhoudscontract af

Een warmtepomp gaat lang mee. Maar wanneer je een warmtepomp goed onderhoudt heb je nog vele jaren langer plezier van je investering. Daarom raden we aan om direct een onderhoudscontract af te sluiten bij de installateur. Deze komt dan eens in de zoveel tijd langs om te controleren of de warmtepomp nog naar behoren werkt. Zo niet, dan kan hij de pomp direct repareren.

7. Garantie warmtepomp

Vergeet niet te vragen naar de garantie op de warmtepomp. Welke voorwaarden zitten hier aan verbonden? Geldt er alleen fabrieksgarantie op de warmtepomp of biedt de monteur daarnaast ook nog garantie op de installatie? Zorg dat je op de hoogte bent van de garantiemaatregelen voordat je de warmtepomp aanschaft.

Warmtepomp kopen

Prijsopgaves aanvragen en vergelijken

Ben je overtuigd en wil je een warmtepomp kopen? Dan wil je waarschijnlijk niet teveel betalen. Het goede nieuws is dat je veel geld kunt besparen wanneer je een warmtepomp gaat kopen.

Je bespaart op de kosten van een warmtepomp door prijsopgaves met elkaar te vergelijken. Wanneer je de prijzen van verschillende installateurs naast elkaar ziet kun je de installateur kiezen die de meest voordelige prijs biedt voor het kopen en installeren van de warmtepomp.

En wij nemen het werk voor je uit handen. Vul ons prijsopgave formulier in en geef aan waar je naar op zoek bent. Wij nemen contact voor je op met warmtepompinstallateurs in je buurt. Binnen een paar dagen ontvang je hun prijsopgaves in je email. Je hoeft alleen nog maar de prijsopgaves te vergelijken. Zo bespaar je veel geld op de kosten van een warmtepomp kopen en installeren.