logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Soorten warmtepompen > Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Met dit verwarmingssysteem wordt duurzame energie opgewekt en deels wordt de cv-ketel ingezet wanneer dit nodig is. Je gasverbruik wordt verlaagd en hiermee ook de CO2-uitstoot in je woning. Wij raden een hybride warmtepomp aan voor woningen die redelijk goed geïsoleerd zijn. Het voordeel van de hybride warmtepomp is dat de aanschaf niet al te hoog is en dat deze al snel zorgt voor een besparing op de kosten van gas. Maar hoe werkt een hybride warmtepomp precies als verwarmingssysteem? En waarom zou je de hybride warmtepomp aanschaffen? Je leest op deze pagina alles over de hybride warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samen met je cv-ketel werkt om je woning te verwarmen. Je kunt dit verwarmingssysteem vergelijken met een hybride auto die deels op brandstof en deels op elektriciteit rijdt. Een normale cv-ketel werkt op aardgas. Maar wanneer de ketel aan een elektrische warmtepomp wordt gekoppeld wordt een hybride verwarmingssysteem gecreëerd. Hierdoor verbruik je zowel gas als elektriciteit.

De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en verzorgt een groot deel van de warmte in je huis. De cv-ketel die op gas werkt zorgt vooral voor het verwarmen van het warme water in de keuken en de badkamer. Daarnaast kan de cv-ketel hepen bij het verwarmen van je huis op koude dagen. Door een koppeling te maken met een hybride warmtepomp verbruik je tot wel 60% minder aardgas van het gasnet in je woning. Door de reductie van je gasverbruik is een hybride warmtepomp daarom goed voor het milieu. Daarbij zorgt dit verwarmingssysteem voor een besparing op gasprijzen doordat de gas cv-ketel minder aanslaat voor de verwarming van je woning.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De werking van de hybride warmtepomp als verwarmingssysteem is als volgt: de warmtepomp heeft een binnen- en een buitenunit. De buitenunit wordt aan de buitenkant van je woning geplaatst, bijvoorbeeld op het dak of tegen de woning aan. De buitenunit heeft een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. De lucht verwarmt een koudemiddel dat verdampt. De damp wordt samengeperst door een compressor. Hierdoor ontstaat warmte die in energie wordt omgezet. De binnenunit wordt in de buurt van de cv-ketel geplaatst. In dit kastje zit een warmtewisselaar.

Hybride warmtepomp

Voordelen hybride warmtepomp

Waarom een hybride warmtepomp voor het opwekken van energie? Op dit moment zijn de meeste huizen nog op aardgas aangesloten. Aardgas is belastend voor het milieu omdat het bij de verbranding CO2 uitstoot. Door over te stappen op duurzame bronnen kun je de CO2-uitstoot verminderen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook nodig op de lange termijn. De overheid wil namelijk dat vanaf 2050 alle woningen in Nederland klimaatneutraal zijn. Huiseigenaren zullen dus moeten gaan overstappen op duurzame bronnen voor de verwarming van hun huis.

Je moet een redelijk grote investering doen als je geheel van aardgas wilt afstappen. Niet alleen moet je de juiste warmtepomp aanschaffen, maar daarnaast moet je ook zorgen dat de rest van je woning duurzaam is. Denk aan dubbele ramen of vloerverwarming als betere isolatie van je huis. Een hybride warmtepomp is daarom een eerste goede stap in de richting van het afstappen van gas voor de verwarming van je woning.

LET OPLet op: door over te stappen op een hybride warmtepomp is je woning nog niet volledig onafhankelijk van gas. Maar het goede nieuws is dat je de CO2-uitstoot met maar liefst 60% vermindert. Dit is een grote stap in de goede richting.

Soorten hybride warmtepompen

Uit welke hybride verwarmingssystemen kun je kiezen? Er zijn verschillende soorten hybride warmtepompen verkrijgbaar in de verwarmingssector:

  • Hybride lucht- water warmtepomp:
    Deze hybride warmtepomp heeft een buiten-unit en haalt energie uit de buitenlucht. De cv-ketel wordt ingeschakeld op piekmomenten. De lucht- water warmtepomp kan worden aangesloten op zowel een bestaande als een nieuwe ketel.
  • Hybride ventilatielucht warmtepomp:
    De Hybride ventilatielucht warmtepomp heeft een binnen-unit en haalt de energie uit de ventilatielucht. Ook deze warmtepomp schakelt de ketel in op piekmomenten. Deze hybride warmtepomp kan aangesloten worden op een bestaande of nieuwe ketel en op mechanische ventilatie.

Een alternatief voor een hybride warmtepomp is een volledige all electric warmtepomp . Voor deze volledig elektrische lucht-water warmtepomp heb je geen gas cv-ketel nodig. Maar omdat de woning een zeer hoge isolatiegraad moet hebben voor deze warmtepomp en door de hoge kosten van de aanschaf wordt vaak voor een hybride warmtepomp gekozen.

TIPTip: Wil je weten wat de precieze kosten van (hybride) warmtepompen of elektrische warmtepompen zijn? Wij raden aan om een aantal prijsopgaven en voorwaarden op te vragen bij verschillende installateurs voordat je een warmtepomp laat installeren. Een warmtepomp is een redelijke investering, waarop je veel geld kunt besparen. Het vergelijken van de prijzen en voorwaarden kan ervoor zorgen dat je veel geld bespaart op de installatie van een warmtepomp.

Isolatie van je woning

Wanneer je je huis gaat verduurzamen is een warmtepomp een goede investering. Toch moet je bijna altijd nog andere isolatie investeringen doen om ervoor te zorgen dat de warmtepomp ook zijn werk zo efficiënt mogelijk kan doen. Je hebt namelijk niets aan het duurzaam opwekken van warmte wanneer deze warmte weer verdwijnt doordat je woning niet goed is geïsoleerd. Zorg er dus altijd voor dat je ook naar de isolatie van je woning kijkt.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat je veel minder aardgas nodig hebt voor het verwarmen van je huis. Toch zul je nog steeds gas gebruiken, omdat de pomp aangesloten is op de cv-ketel. Net als bij andere warmtepompen zul je een aantal aanpassingen aan je huis moeten maken om ervoor te zorgen dat de hybride warmtepomp optimaal kan werken. De hybride warmtepomp is namelijk vooral geschikt voor woningen die volledig geïsoleerd zijn. Dit zijn met name woningen die beschikken over vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Wil je weten of jouw woning goed genoeg geïsoleerd is voor een warmtepomp? Een test is om te kijken of je jouw huis warm kunt houden bij een buitentemperatuur van 0 – 10 graden met een cv-watertemperatuur van 40 – 50 graden. Bij de meeste ketels kun je deze maximale aanvoertemperatuur configureren. Als dit lukt is je huis voldoende geïsoleerd. Heeft de ketel een hogere watertemperatuur nodig, dan verdwijnt waarschijnlijk een deel van de warmte en zul je eerst moeten kijken naar de woningisolatie. Vraag je leverancier om apparatuur die helpt om de water temperaturen te reduceren zodat het temperatuurniveau stabiel blijft voor de meeste effectieve woningisolatie.

Hoe beter het huis geïsoleerd is, des te minder hoeft de hybride warmtepomp de cv-ketel in te schakelen bij lage temperaturen buiten. De hybride warmtepomp kan dan minder warmte leveren en de ketel zal vaker worden ingeschakeld. Het goede nieuws is echter dat deze investeringen over het algemeen minder ingrijpend zijn dan wanneer je een ander type warmtepomp aanschaft. Wil je liever overstappen op een volledig gasloze installatie? Vraag de installateur naar de voorwaarden van het installeren.

Kosten hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een van de goedkopere soorten warmtepompen. De totale aanschafkosten inclusief BTW en installatie komen rond de 5000 en 7000 euro uit.

TIPTip: controleer als je een warmtepomp aanschaft of je gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE-regeling). Met deze subsidie komt de overheid je tegemoet bij het aanschaffen van duurzame oplossingen voor je huis. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van de prijs van de warmtepomp, het type en het vermogen van de pomp.

Wanneer je een hybride warmtepomp aanschaft moet je een eenmalige grote investering doen. Maar het voordeel is dat je ook geld bespaart op je gasverbruik. Je zult meer elektriciteit verbruiken en juist minder aardgas. Bij een goed geïnstalleerde en werkende hybride warmtepomp levert dit per saldo een kostenbesparing op.

Op dit moment verdient de warmtepomp zich al terug bij een jaarverbruik van 1.500 m3 gas. Is je gasverbruik nog hoger, dan bespaar je ook nog meer op de kosten van gas. En gezien de gasprijzen alleen maar stijgen momenteel, kun je dus nog meer besparen op je gasverbruik en heb je een hoger rendement.

LET OPLet op: Wanneer je woning meer dan 4000 m3 gas verbruikt zal de besparing met de hybride warmtepomp minder groot zijn. De hybride warmtepomp is naar verhouding klein en is gelimiteerd in wat deze naar verhouding kan leveren op jaarbasis.

Dit is een goed moment om over te stappen op duurzame bronnen. Als je woning goede isolatie heeft kun je voordelig duurzame energie opwekken.