logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Warmtepomp installatie

Warmtepomp installatie

Je wilt een warmtepomp aanschaffen als duurzame oplossing en als een besparing op je vaste lasten. Maar hoe weet je of jouw huis geschikt is om een warmtepomp te laten installeren? Waarop moet je letten voordat je een warmtepomp aanschaft? Op deze pagina vertellen we je meer over de warmtepomp installatie. Daarbij vertellen we je hoe je een goede installateur vindt die de warmtepompen voor je kan installeren.

Warmtepomp installeren: waarop letten?

Wil je een warmtepomp laten installeren? Waar moet je dan op letten? Het is belangrijk dat je woning aan de juiste eisen voldoet. Je wilt namelijk het maximale rendement uit je warmtepomp halen. Het is belangrijk dat je woning goed genoeg geïsoleerd is, dat deze over het juiste verwarmingssysteem beschikt en dat je woning voldoende geventileerd wordt. Lees hieronder verder om erachter te komen of jouw woning geschikt is voor de installatie van een warmtepomp.

Warmtepomp installatie

Isolatie van je woning

Een warmtepomp is een lagetemperatuurverwarming (LTV). Voor een warmtepompinstallatie moet je eerst weten of je huis voldoende geïsoleerd is. Waarom? Omdat de installatie van een warmtepomp weinig zin heeft wanneer de warmte die je opwekt direct weer verloren gaat. Je moet er dus zeker van zijn dat je huis goed geïsoleerd is voordat je een warmtepomp laat installeren.

Een goede isolering houdt in dat je een goede dak- en vloerisolatie hebt, een goed geïsoleerde spouwmuur en HR++ glas in je woning. Je kunt er vanuit gaan dat nieuwbouwwoningen gebouwd na 1992 matig tot goed geïsoleerd zijn, dat woningen gebouwd vanaf 2000 goed geïsoleerd zijn en dat woningen vanaf 2009 zeer goed geïsoleerd zijn.

Isolatie woningen per bouwjaar:
BouwjaarMate van isolatie
Voor 1975Zeer slecht geïsoleerd
Tussen 1975 en 1992Slecht geïsoleerd
Tussen 1992 en 2000Matig geïsoleerd
Tussen 2000 en 2009Goed geïsoleerd
Na 2009Zeer goed geïsoleerd

Steeds meer zijn deze woningen al uitgerust met zonnepanelen, aardwarmte of warmtepompen. Ga voor de zekerheid altijd bij je installateur na of je woning aan de eisen voldoet voor de installatie van een warmtepomp.

Verwarmingssysteem

Het is belangrijk dat het verwarmingssysteem van je huis geschikt is voor de installatie van een warmtepomp. Een cv-ketel heeft een aanvoertemperatuur van 60 tot 80 graden Celsius, terwijl een warmtepomp het water maximaal verwarmt tot een temperatuur van 50 tot 55 graden. Je kunt alleen een warmtepomp installeren wanneer je radiatoren de ruimtes voldoende kunnen verwarmen. Niet alle oude radiatoren zijn in staat om de woning voldoende te verwarmen.

LTV-systemen werken het meest efficiënt bij een lage aanvoertemperatuur van het water. Zo kan een LTV-systeem goed gecombineerd worden met vloerverwarming met een aanvoertemperatuur van 35 tot 40 graden Celsius.

TIPTip: Wil je testen of jouw woning geschikt is voor een LTV-installatie? Dit kun je zelf testen. Stel tijdens de koude maanden jouw cv-ketel in op een temperatuur van 50 of 55 graden Celsius. Is de temperatuur binnen nog steeds comfortabel en werkt de verwarming? Zo ja, dan is jouw woning geschikt voor een LTV-systeem. Zo niet, dan kun je overwegen om eerst isolerende maatregelen te treffen voordat je verder naar warmtepompen voor de verwarming van je huis kijkt.

Ventilatiesysteem

Waar je ook op moet letten voor de warmtepompinstallatie is het ventilatiesysteem van je woning. Heeft jouw huis mechanische ventilatie of wordt de ventilatielucht verzorgd door een rooster in de keuken en badkamer?

Mechanische ventilatie is een centraal systeem dat er motorisch voor zorgt dat de vervuilde en vochtige lucht wordt afgezogen uit je huis. Zo wordt er plaats gemaakt voor schone en droge lucht die via natuurlijke ventilatie kan binnenstromen met behulp van ventilatieroosters in de ramen en de deuren. Het is belangrijk dat je woning goed geventileerd wordt zodat de warmtepomp zo goed mogelijk kan functioneren.

TIPTip: controleer bij je gemeente of er warmtenet aangelegd is in jouw wijk of dat hier plannen voor zijn. Is een warmtepomp dan een goede aanschaf? Een hybride warmtepomp kan uitstekend gecombineerd worden met een cv-ketel die is aangesloten op het warmtenet. De warmtepomp werkt dan samen met de ketel voor de verwarming van het huis zodat de temperatuur altijd aangenaam is.

Warmtepomp installatie

Installatie voor een efficiënte werking

Het is zeer belangrijk dat warmtepompen op de juiste manier geïnstalleerd worden voor een zo efficiënt mogelijke werking. Met een onjuiste warmtepompinstallatie werkt het apparaat niet zoals zou moeten en haal je weinig winst uit de warmtepompen.

De installateur zal voor de installatie een aantal vragen met je doornemen om in te schatten wat de beste warmtepomp voor jouw woning is. Hij zal je de volgende vragen stellen:

  • Welk type verwarming wordt gebruikt (vloer-wand-radiatoren)?
  • Hoeveel kubieke meter moet in totaal worden verwarmd?
  • Welk type radiatoren heeft jouw woning?
  • Hoe en waar zijn de radiatoren geplaatst?
  • Moeten er nieuwe radiatoren worden geplaatst?
  • Hoeveel personen wonen in jouw huis en maken gebruik van de warmwatervoorziening?
  • Hoeveel zal het verwachte warm water verbruik zijn?
  • Welk verwarmingscomfort wil je in je huis?

Een warmtepompinstallatie vergt maatwerk. Hierbij kan de warmtepompspecialist helpen. Hij kan aan de hand van jouw wensen en behoeften en de staat van jouw woning een plan voor je opstellen. Hij kan je vertellen of een warmtepompinstallatie met of zonder boiler beter past bij jouw huis. En of een binnenunit of buitenunit beter past en of voorverwarming met ventilatielucht een goede optie is.

Installateur inhuren

Moet je een installateur inhuren voor de installatie van een warmtepomp? Dat is wel aan te raden. Het is niet eenvoudig om een warmtepomp zelf te installeren. De kans dat er iets fout gaat is dan groot. Daarbij zorgt een berekeningsfout ervoor dat je jarenlang niet op de meest efficiënte manier gebruik maakt van een warmtepomp. Hierdoor is de besparing niet zo groot als dat deze had kunnen zijn bij de juiste installatie. De installateur is hier speciaal voor opgeleid en weet precies hoe de warmtepomp in jouw woning geïnstalleerd wordt.

Een van de voordelen van warmtepompspecialisten inhuren is dat je zeker weet dat de warmtepompinstallatie op meest efficiënte manier wordt gedaan zodat je zo veel mogelijk rendement uit de warmtepomp haalt. Daarbij is een van de andere voordelen dat je de fabrieksgarantie behoudt op de installatie. En daarbij kun je op duurzame besparingen zoals een warmtepomp alleen overheidssubsidie aanvragen wanneer je het apparaat door een ervaren installateur laat installeren. Bespaar op deze manier veel geld en verduurzaam je woning.

Prijsopgaves warmtepompinstallatie

Je wilt een warmtepomp laten installeren? Dan wil je natuurlijk niet teveel betalen. Daarom raden we aan om altijd een aantal prijsopgaves aan te vragen bij verschillende installateurs. Wanneer je de prijzen naast elkaar kunt leggen heb een overzicht van het volledige financiële plaatje en kun je zien bij welke installateur je van de beste prijs profiteert.

En het opvragen van prijsopgaves bij installateurs doen wij voor je. Je hoeft slechts een formulier in te vullen en wij nemen contact voor je op met een aantal installateurs in jouw omgeving. Binnen een paar dagen ontvang je hun prijsopgaves in je email. Het enige dat je hoeft te doen is een installateur kiezen die aan jouw wensen voldoet. De installateur komt bij je langs voor een duurzame installatie waar je maximaal van kunt profiteren.