logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Soorten warmtepompen > Water-water warmtepomp

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp is een duurzaam alternatief voor je bestaande verwarmingssysteem. De pomp wordt ingezet voor het pompen van grondwater uit de grond om warmte op te wekken. Zo kan je woning het hele jaar door worden verwarmd. Dit type warmtepomp geeft het hoogste rendement van alle soorten warmtepompsystemen. Maar zijn er nog meer redenen om een water-water warmtepomp aan te laten aanleggen? Wat zijn de voor- en nadelen van dit warmtepompsysteem? Je leest alles over de water-water warmtepomp op deze pagina.

Water-water warmtepomp

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Voor het pompen van water moeten er twee verschillende putten worden geboord in de buurt van de woning:

  1. De eerste put is de pompput die het water omhoog pompt
  2. De tweede put is de retourput of lozingsput die het water weer de grond in leidt

Deze putten worden aangelegd op een diepte tussen de 25 en 150 meter (afhankelijk van de bodem). De pompput pompt het grondwater omhoog. Dit opgepompte grondwater wordt vervolgens naar de verdamper van de warmtepomp geleid. Een water-water warmtepomp werkt met een koudemiddel dat circuleert door een compressor, condensor, expansieventiel en een verdamper. Hier wordt de temperatuur van het grondwater verwarmd en omgezet in bruikbare energie voor de woning. Deze energie kan worden gebruikt voor de verwarming en het water voor de keuken en badkamer. Zo heeft je woning een aangename temperatuur. Het afgekoelde water wordt daarna naar de retourput gestuurd en zo weer naar het grondwater geleid.

Stroombesparing water warmtepomp

Het voordeel van een water-water warmtepomp is dat er weinig elektriciteit nodig is om het grondwater omhoog te pompen. De warmtepomp levert met 1 kW elektrische energie maar liefst 6 kW aan warmte. Dit betekent dat er een rendement van 600% is.

Hierdoor is de water-water warmtepomp een goed alternatief voor gas en traditionele installaties. Daarbij bespaar je ook op de kosten van gas. De water-water warmtepomp is een duurzame oplossing voor huiseigenaren die geld willen besparen en hun CO2-uitstoot willen verminderen.

TIPTip: Wil je meer weten over de kostprijs van verschillende warmtepompen? De kostprijs is onder andere afhankelijk van het soort warmtepomp, het merk en het type. Lees hier verder over de kosten van een water warmtepomp en de bijbehorende energiewinst.

Voordelen en nadelen water warmtepomp

Een water-water warmtepomp kent zowel voordelen als nadelen. We zetten hier de voor- en nadelen voor je op een rijtje:

  • Voordelen water-water warmtepomp
    • De water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement van alle warmtepomp systemen. Dit komt doordat de temperatuur van grondwater constant is door het jaar heen. Bij een diepte van 50 meter of meer hebben de seizoenen geen effect op de warmte van het grondwater. De temperatuur is doorgaans tussen de 10 en 14 graden en er is nauwelijks ondersteuning van een verwarmingsketel nodig.
    • Het systeem kan ook de woning verkoelen in de zomer. De temperatuur van het grondwater is dan lager dan de buitentemperatuur. Het opgepompte water zorgt voor ‘natural cooling’.
    • Het geothermische systeem neemt weinig ruimte in beslag. Doordat in de diepte wordt gegraven heb je geen enorme stukken land nodig.
    • Het systeem produceert geen geluid en doordat het onder de grond ligt zie je het niet zitten.
    • Het grondwater dat door de put wordt opgepompt kan ook deels gebruikt worden voor anderen doeleinden, waaronder het doorspoelen van de wc en het sproeien van de tuin.
  • Nadelen water-water warmtepomp
    • Het aanleggen van een water-water warmtepomp vergt een grote investering. Dit doordat er twee putten moeten worden aangelegd. Het boren van de twee putten kost gemiddeld 8000 euro. Maar doordat de water-water warmtepomp het hoogste rendement heeft van alle warmtepompen verdien je het bedrag weer terug.
    • Om grondwater te mogen pompen heb je een vergunning nodig. Daarnaast moet je ook grondwaterheffing betalen. Maar voor het water dat je weer aan de bodem teruggeeft kun je een vrijstelling vragen.
    • Soms zit het grondwater erg diep en moet er dus ook diep geboord worden. Dit brengt niet alleen hogere kosten met zich mee, maar dit zorgt er ook voor dat er meer elektriciteit nodig is om water omhoog te pompen.

Water-water warmtepomp

Oppompen water in de buurt

Veel huiseigenaren laten twee putten in de buurt van hun woning aanleggen. Maar wist je dat het soms ook mogelijk is om met de water-water warmtepomp water uit een nabijgelegen meer of rivier te pompen en te lozen? Het grote voordeel is dat er geen grondboringen nodig zijn. Daarentegen zul je wel andere kosten moeten maken. Je moet dan gebruik maken van speciale filters en het water warmtepomp systeem zo aanpassen dat het water op de juiste manier rondpompt. Je moet je aan wettelijke regels houden. Uiteraard is dit alleen een optie voor woningen die dicht bij een waterloop liggen.

LET OPLet op: wanneer er een beek of rivier in de buurt ligt is er een kans dat het grondwater minder diep zit. Dit zou betekenen dat de boringen minder kostbaar zullen zijn. Het is mogelijk dat de prijs van de boringen alsnog goedkoper zijn dan het aanpassen van het systeem om het water uit een rivier of beek te halen. Controleer wat voor jouw situatie de goedkoopste optie is.