logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Kosten warmtepomp

Kosten warmtepomp

Hoeveel kost een warmtepomp?” Dit is een vraag die veel huiseigenaren hebben wanneer zij nadenken over de aanschaf van een warmtepomp. Een warmtepomp zorgt ervoor dat je huis op een duurzame manier opgewarmd wordt. Een warmtepomp verlaagt jouw CO2 uitstoot en is daardoor een betere keuze voor het milieu. Daarbij zorgt de pomp voor een jaarlijkse energiebesparing. Maar hoe ziet het kostenplaatje van een warmtepomp eruit? En wat zijn de prijzen van de verschillende soorten warmtepompen? Wij hebben de gemiddelde kosten voor je op een rijtje gezet zodat je weet of het aankopen van een warmtepomp een goed idee is in jouw situatie.

warmtepomp

Gemiddelde kosten warmtepomp

Welke kosten kun je verwachten als je een warmtepomp wilt kopen? Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt en de prijzen variëren. Hieronder zie je de prijslijst met de gemiddelde kostprijs van warmtepompen per soort:

Soort warmtepompGemiddelde prijs (kostprijs)
Grond-water warmtepomp€ 10000 tot € 25000
Water-water warmtepomp € 15000 tot € 20000
Lucht-lucht warmtepomp € 4000 tot € 7000
Lucht-water warmtepomp € 4000 tot € 7000
Hybride warmtepomp € 5000 tot € 7000

Prijs verschillende type warmtepompen

Zoals je in de tabel hierboven kunt zien verschillen de prijzen per type warmtepomp. De prijs van geothermische warmtepompen ligt hoger. Zo is de prijs van een hybride warmtepomp veel lager dan de prijs van een grond-water warmtepomp. Staar je echter niet blind op de aankoopprijs. Een van de voordelen is dat het rendement van de duurdere warmtepompen vaak ook hoger uitkomt. Dit omdat de terugverdientijd veel korter is. Je kunt op den duur meer rendement halen uit de geothermische warmtepompen.

Wil je een beter beeld krijgen van de totale kosten per type warmtepomp? Wij leggen je hier meer uit over de kostprijs per warmtepomp:

Grond-water warmtepomp

De kostprijs van de grond-water warmtepomp kan erg variëren. Dit komt omdat de prijs sterk afhankelijk is van het type buizennetwerk in je woning. Als je een horizontaal buizennetwerk hebt is de minimum kostprijs van een grond-water warmtepomp 10000 euro. Wanneer je verticaal buizennetwerk hebt is de prijs hoger. Je kunt dan rekenen op een minimumprijs van 25000 euro. De reden dat de grond-water warmtepomp het duurst is komt doordat er altijd rondboringen moeten worden uitgevoerd. En dit kost uiteraard geld.

Voor een eengezinswoning kost een grondboring gemiddeld 6000 euro. Daar komen nog de arbeidskosten bovenop die zo’n 1800 euro zullen kosten. Daarnaast moet het materiaal om de warmtepomp heen nog worden geïnstalleerd. Denk hierbij aan buis isolatie expansie, afsluiters, vul/spoelunits, elektriciteit, et cetera. Dit kost gemiddeld tussen de 800 en 1000 euro. Daarnaast zal de installateur nog kosten rekenen voor de installatie en de ontwerpkosten. Alle kosten bij elkaar zullen uitkomen op een totaalbedrag tussen de 10000 en 25000 euro:

Water-water warmtepomp

Ook de water-water warmtepomp heeft een hogere kostprijs. Dit omdat er diepe putten moeten worden gegraven om het huis te kunnen verwarmen. En dit is arbeidsintensief werk. De prijs van de water-water warmtepomp start bij 15000 euro.

Maar het rendement van dit type warmtepomp is redelijk hoog, waardoor je de kosten die je maakt op de middellange tot lange termijn terugverdient. Zo leiden water-water warmtepompen uiteindelijk tot een besparing van de energieprijs doordat je met de pomp het huis op kunt warmen.

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp is een van de goedkopere warmtepomp systemen. Dit omdat er geen ingrijpende veranderingen in of rondom de woningen hoeven te worden aangebracht. De gemiddelde kostprijs ligt tussen de 4000 en 7000 euro:

Bij deze prijs is de installatie van de lucht-lucht warmtepomp inbegrepen. De werkelijke prijs is echter afhankelijk van de omvang van de installatie en het type en merk van de warmtepomp. Vergelijk altijd de prijzen van verschillende installateurs om voordeliger uit te zijn.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is vergelijkbaar in prijs met de lucht-lucht warmtepomp. Je kunt uitgaan van een gemiddelde kostprijs tussen de 4000 en 7000 euro. Hierbij is de installatie van de lucht-water warmtepomp ingegrepen. Zie hier de gemiddelde prijzen:

Deze warmtepomp onttrek warmte aan de buitenlucht. Er hoeft niet in de grond te worden gegraven en er hoeven geen ingrijpende veranderingen aan je woningen te worden gedaan. Hierdoor is dit soort warmtepomp relatief voordelig. Daarbij levert de warmtepomp een goed rendement op. Je ziet dit uiteindelijk terug op de energiefactuur.

TIPTip: Wil je weten hoeveel de installatie kost? De werkelijke prijs kan afwijken van de gemiddelde kostprijs. Vraag daarom altijd een prijsopgave op voordat je een warmtepomp gaat kopen.

Factoren die de prijs van de warmtepomp beïnvloeden

Naast dat de prijs per type warmtepomp verschilt, zijn er nog andere factoren die een rol spelen in de keuze van het type warmtepomp dat het beste bij jouw situatie past. Deze factoren hebben vervolgens ook invloed op de uiteindelijke prijs. Dit zijn de factoren die prijs van een warmtepomp beïnvloeden:

 • Isolatie woning:
  Hoe goed is je woning geïsoleerd? De mate van isolatie bepaalt welk soort warmtepomp het beste bij je woning past, en dus ook welk prijskaartje hieraan vasthangt. Wanneer je woning redelijk goed geïsoleerd is kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Bij goede tot zeer goede isolatie kun je kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp die duurder is maar ook hoger rendement geeft.
 • Grootte van je woning:
  Hoe groot is jouw woning? Hoe groter de woning, des te harder zal de warmtepomp moeten werken om te verwarmen. Een grotere woning vraagt dus om warmtepomp met een groter vermogen. Ook doet de verdeling van de ruimtes ertoe. Welke ruimtes moeten worden verwarmd en hoe groot zijn deze ruimtes?
 • Ook warm water verwarmen?
  Er zijn warmtepompen die alleen warmte aan het verwarmingssysteem afgeven. Dit zijn solo warmtepompen. Je kunt ook in plaats daarvan kiezen voor een combipomp, die naast de verwarming ook het warme tapwater verwarmt.
 • Welke aanpassingen?
  Moeten er aanpassingen worden gedaan om je woning gereed te maken voor het warmtepompsysteem? Moet er bijvoorbeeld worden gegraven naast je woning? Moeten er buizen worden aangelegd of verlegd? Moet de meterkast worden aangepast en moet er een nieuwe groep worden aangelegd? Al deze aanpassingen zorgen voor extra kosten.
 • Welke installateur?
  De prijs van de installateur heeft invloed op de totale kosten. Elke installateur rekent zijn eigen uurtarief. De uiteenlopende tarieven kunnen een groot verschil maken op de totale rekening. Wil je zeker weten dat je de goedkoopste installateur inhuurt? Vergelijk dan goed de verschillende offertes van warmtepomp installateurs met elkaar.

Kosten volledig elektrische warmtepomp

Bij het aanschaffen van de verschillende type warmtepompen kun je kiezen tussen een hybride model of een volledig elektrische warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp is duurder, maar zorgt er ook voor dat je volledig onafhankelijk van gas bent. Dit zijn de gemiddelde kosten van een all-electric warmtepomp:

Volledig elektrische warmtepompPrijs
Warmtepomp lucht, 3 tot 12 kW6500 tot 14000 euro
Warmtepomp bodem, 4 tot 16 kW8500 tot 19500 euro

Let wel op dat er vaak nog kosten bij komen. Denk hierbij aan de volgende kosten:

 • Nieuwe radiatoren: een all-electric warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan een cv-ketel. Hierdoor moet je verwarming genoeg oppervlakte hebben om het huis warm te krijgen. Wanneer je een oudere woning hebt en de bestaande radiatoren te klein of te dun zijn moeten deze worden vervangen door grotere varianten of convectoren. Ook zijn er radiatoren op de markt voor een lage temperatuur. Je kunt ervan uitgaan dat het vervangen van de radiatoren in de woonkamer, keuken en badkamer ongeveer 2.500 euro extra kost.
 • Thermostaatknoppen: als jouw radiatoren nog geen thermostaatknoppen hebben zul je deze moeten laten plaatsen. Deze kosten 20 euro per stuk. Voor vijf radiatoren zou dit op 100 euro in totaal uitkomen. In de woonkamer heb je echter geen thermostaatknoppen nodig omdat de temperatuur wordt geregeld door de kamerthermostaat.
 • Zwaardere stroomaansluiting: wanneer het buiten erg koud is zal de volledige warmtepomp meer stroom verbruiken. Daarvoor heb je een zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Dit kost eenmalig gemiddeld 200 euro. Ook moet je de aparte groepen in je meterkast laten aanleggen voor de warmtepomp en inductiekookplaat (zodat je van gas af kunt stappen).

Terugverdientijd warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp gaat kopen moet je niet alleen kijken naar de totale kosten. We raden je aan om ook te kijken naar de terugverdientijd. Dit geeft namelijk aan na hoeveel jaar je rendement uit je warmtepomp gaat halen.

Toen warmtepompen voor het eerst op de markt kwamen hadden ze nog een lange terugverdientijd. Meestal was dit tussen de 10 en 15 jaar. De geothermische warmtepompen hadden zelfs een terugverdientijd van 20 jaar. Het was daardoor minder interessant om een warmtepomp aan te schaffen. Tegenwoordig is het wel aantrekkelijk om een warmtepomp aan te schaffen. Dit omdat de terugverdientijd stukken lager is. Dit komt doordat de warmtepompen nu voordeliger in aanschaf zijn. En daarbij kun je vaak subsidies aanvragen waardoor je de totale kosten verlaagt. En nu energie- en gasprijzen steeds hoger worden bespaar je ook nog eens veel geld op je jaarlijkse energierekening. De terugverdientijd is hierdoor nu gemiddeld tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van het type warmtepomp dat je aanschaft. De installatie van een warmtepomp was nooit eerder zo aantrekkelijk.

Terugverdientijd warmtepomp

Bespaartips kosten warmtepomp

Een warmtepomp is een grote uitgave die je eenmalig doet. Gelukkig zijn er verschillende manieren om op de kosten te besparen. Zo geef je niet meer uit dan nodig aan de aanschaf van een warmtepomp. Dit zijn onze beste bespaartips:

 1. Kwantumkorting: wanneer je buren ook geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een warmtepomp kun je kortingen bedingen bij de installateur. Deze kan korting geven wanneer het om een grotere klus gaat. Daarbij kunnen jullie misschien wel gezamenlijk geld besparen op werk dat in de buurt moet worden uitgevoerd, zoals grondwerk en het verleggen van grondbuizen.
 2. Subsidies: we raden aan om slim gebruik te maken van subsidies. De overheid stimuleert huiseigenaren om in milieuvriendelijke oplossingen te investeren. Je kunt daarnaast ook subsidies aanvragen voor bijvoorbeeld isolatiewerkzaamheden, HR-glas en zonnepanelen. Controleer welke subsidies van toepassing zijn.
 3. Hybride warmtepomp: wanneer je een hybride warmtepomp wilt aanschaffen maak je nog steeds gebruik van je cv-ketel. Is je cv-ketel aan vervanging toe? Wij raden aan om dan een HR-e ketel te kiezen. Deze gebruikt, anders dan de traditionele cv-ketel, geen gas. De HR-e ketel werkt op de warmtepomp. De ketel is duurder in aanschaf, maar geeft meer rendement op de lange termijn en is hierdoor een goede investering.
 4. Nieuwbouwwoning: als je naar een nieuwbouwwoning gaat verhuizen kun je direct aangeven dat je een warmtepomp wilt. Zo bespaar je geld op latere installatiekosten.
 5. Vergelijk offertes: de prijzen van warmtepompinstallateurs verschillen. Daarom raden we aan om niet direct met de eerste de beste installateur in zee te gaan. Vraag altijd eerst een aantal offertes op. Wanneer je de offertes met elkaar kunt vergelijken weet je direct welke installateur de meest voordelige prijs biedt. Lees hieronder hoe je meerdere offertes opvraagt en vergelijkt.

bespaartips kosten warmtepomp

Prijsopgaves aanvragen en vergelijken

Wil je zeker weten dat je als investeerder niet teveel betaalt voor een warmtepomp? Dan raden wij aan om verschillende prijsopgaves op te vragen bij verschillende warmtepomp installateurs voordat je een fiks bedrag gaat investeren. Door de prijzen met elkaar te vergelijken kun je direct zien welke installateur de voordeligste prijs biedt.

En het opvragen van prijsopgaves hoef je niet zelf te doen. Wij nemen het werk voor je uit handen. Je hoeft slechts ons prijsopgave formulier in te vullen en aan te geven waar je naar op zoek bent. Wij nemen contact op met een aantal installateurs in jouw omgeving. Terwijl jij je kunt focussen op leukere dingen gaan wij aan de slag en ontvang je binnen een paar dagen een aantal vrijblijvende prijsopgaven in je mailbox. Vergelijk zelf de prijzen. Je kunt de installateur kiezen die de beste prijs biedt.