logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Soorten warmtepompen > Elektrische warmtepomp

Elektrische warmtepomp

Door een volledig elektrische warmtepomp aan te schaffen kun je geheel van aardgas afstappen. Dit is niet alleen een duurzamere oplossing voor het milieu, maar ook in je portemonnee zul je een groot verschil zien. De volledig elektrische warmtepomp gebruikt daarnaast ook minder stroom dan een traditionele cv-ketel. Hoe werkt een elektrische warmtepomp precies voor de verwarming van je huis? En waarom is het belangrijk dat je jouw woning isoleert voordat je de warmtepomp aanschaft? Lees op deze pagina alles over de volledige elektrische warmtepomp. Leer daarnaast ook hoeveel je kunt besparen op je gas- en elektriciteitskosten met een all-electric warmtepomp.

Wat is een volledig elektrische warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt je huis en het warme water in de keuken en badkamer. De warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Een volledige warmtepomp zorgt ervoor dat je van aardgas af kunt stappen omdat je alleen nog maar elektriciteit nodig hebt. Naast de warmtepomp is er ook een boiler nodig waarin het warme water wordt opgeslagen. Dit omdat de warmtepomp niet direct voldoende warm tapwater kan leveren zoals bijvoorbeeld een cv-ketel dit kan. Maar met een boiler van 150 liter kun je maar liefst 30 minuten zonder problemen douchen met een aangename watertemperatuur.

Elektrische-warmtepomp

Isoleer je woning

Niet elk huis is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Wanneer je huis niet voldoende geïsoleerd is kan de warmtepomp het huis niet verwarmen tot een aangename temperatuur. Dit omdat de verwarmingstemperatuur maximaal 45 tot 55 graden is (anders dan de cv-ketel, die met een verwarming temperatuur van 60 tot 80 graden werkt). Daarbij gaat de warmte direct weer verloren en haal je geen rendement uit de elektrische warmtepomp. Om het meeste uit je volledige elektrische warmtepomp te halen is het belangrijk dat je huis redelijk tot goed geïsoleerd is. Dit houdt in:

  • Een goede dak- en vloerisolatie
  • Minstens HR++ glas
  • Een goed geïsoleerde spouwmuur

Is jouw woning geschikt?

Het jaar waarin jouw woning gebouwd is zegt waarschijnlijk veel over de isolatie:

BouwjaarIsolatie
Voor 1992Niet goed geïsoleerd
Tussen 1992 en 1999Redelijk geïsoleerd
Tussen 2000 en 2009Goed geïsoleerd
Na 2009Zeer goed geïsoleerd

Je kunt er vanuit gaan dan huizen die tussen 1992 en 1999 zijn gebouwd redelijk geïsoleerd zijn. Vanaf 2000 zijn huizen steeds beter geïsoleerd en vanaf het jaar 2009 zeer goed. Waarschijnlijk kun je overstappen op een volledig elektrische warmtepomp in deze huizen. Ga voor de zekerheid van te voren na of je woning voldoende geïsoleerd is. Is je huis voor 1992 gebouwd? Dan is het huis tijdens de bouw niet goed geïsoleerd. Maar het kan wel zo zijn dat er later isolatiemaatregelen zijn getroffen. Als de isolatie inmiddels redelijk tot goed is kun je alsnog in een elektrische warmtepomp investeren.

LET OPLet op: is je woning voor 2000 gebouwd? Controleer of jouw huis HR++ glas heeft. Dit type isolerende glas werd namelijk toentertijd nog niet standaard toegepast. Als je gewoon dubbel glas in je huis hebt wordt aangeraden om dit eerst te vervangen (tenminste in de ruimtes die worden verwarmd).

Is een elektrische warmtepomp niet geschikt voor jouw woning maar wil je wel een klimaatbewuste oplossing? Dan is een hybride warmtepomp of een ventilatiewarmtepomp misschien een betere optie.

Warmtepomp lucht of warmtepomp bodem?

Volledig elektrische warmtepompen kunnen zowel lucht als bodem als bron gebruiken. Lucht warmtepompen zijn over het algemeen goedkoper omdat er niet in de grond hoeft te worden geboord. Maar dit type pomp verbruikt meer energie. Voor bodem warmtepompen moet in de grond worden geboord, wat ongeveer 5000 euro meer kost op de prijzen van de totale installatie. Maar dit type elektrische pomp verbruikt meer energie en gaat langer mee.

TIPTip: Wil je weten wat de elektrische warmtepomp kost? Lees dan meer over de kosten van een warmtepomp en wat het financieel oplevert.

Wat is de besparing bij een volledig elektrische warmtepomp?

Een volledig elektrische warmtepomp is duurzaam en je bespaart op zowel de gas- als stroomprijs. Maar wat is precies de besparing op jaarbasis? We geven je een voorbeeld van een huishouden van drie personen in een redelijk geïsoleerd hoekhuis:

Elektrische warmtepomp: beparing op jaarbasis
hr-ketel
Energieverbruik1.000 m3 gas
Kosten€ 1.000 (+ € 260 voor je gasaansluiting)
BesparingGeen besparing
Warmtepomp lucht
Energieverbruik2.800 kWh
Kosten€ 600
Besparing€ 400 (+ € 260 omdat je gasaansluiting weg kan)
Warmtepomp bodem
Energieverbruik2.100 kWh
Kosten€ 450
Besparing€ 550 (+ € 260 omdat je gasaansluiting weg kan)

Bij deze besparing is de langere termijn energieprijs van 1 euro/m3 gas en 22 cent/kWh meegenomen. Met de huidige stijging van de energieprijzen zal de besparing nog veel groter zijn. Wanneer je een nieuw energiecontract moet afsluiten zul je de huidige gasprijs moeten betalen van 3,83 euro/m3 gas (september 2022). De besparing als je een volledige warmtepomp aanschaft kan dus wel duizenden euro’s per jaar schelen.

In het bovenstaande voorbeeld zijn we uitgegaan van all electric pomp voor een bestaand huis met redelijke isolatie. Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gebruikt de volledig elektrische warmtepomp nog minder energie. Door de goede isolatie, ventilatie en vloer- of wandverwarming kan de watertemperatuur van het verwarmingswater lager zijn (lage temperatuur verwarming heet dit). Hierdoor heb je minder stroom nodig en zijn je energiekosten nog lager. Je bespaart dus veel geld op de verwarming van je huis door een elektrische warmtepomp aan te schaffen. Je huis is duurzaam en heeft het hele jaar door een aangename temperatuur. Daarnaast verlaag je jouw CO2-uitstoot aanzienlijk.