logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Subsidie warmtepomp

Subsidie warmtepomp

Door een warmtepomp wordt je huis duurzamer en draag je mee aan het reduceren van CO2-uitstoot. Daarom is het mogelijk om subsidie te ontvangen op de aanschaf van een warmtepomp. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is door de overheid in het leven geroepen om huiseigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun woning met behulp van onder andere een warmtepomp. Wat de hoogte van de subsidie is hangt af van het soort warmtepomp dat je koopt. Door de subsidie wordt het nog aantrekkelijker om te investeren in een warmtepomp.

Voorwaarden subsidie warmtepomp

Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent de eigenaar van een koopwoning in Nederland. Deze woning is je hoofdverblijf (of je bent van plan er te gaan wonen na de renovatie).
 • De warmtepomp is een nieuw product. De warmtepompsubsidie geldt niet voor tweedehands warmtepompen.
 • De warmtepomp (merk en type) staat in de Apparatenlijst Warmtepompen van de RVO.
 • De omgevingsvergunning van de woning is aangevraagd voor 30 juni 2018.
 • De warmtepomp is geïnstalleerd door een installatiebedrijf. Je komt niet in aanmerking voor de subsidie als je de pomp zelf installeert.
 • De warmtepomp is al betaald en geïnstalleerd voordat je de aanvraag doet. De factuur en het betaalbewijs moeten op jouw naam staan. Je kunt tot 12 maanden na aanschaf van de warmtepomp een subsidieaanvraag doen.
 • Als je binnen een jaar ook een isolatiemaatregel laat uitvoeren kun je het hogere subsidiebedrag van de isolatiesubsidie krijgen. Controleer van te voren of de isolatiemaatregel gecombineerd kan worden voor hogere subsidie.

Subsidie warmtepomp

Apparatenlijst warmtepompen

De subsidie geldt niet voor elk type en merk warmtepomp. Daarom is het verstandig om altijd de Apparatenlijst Warmtepompen op rvo.nl te checken voordat je een warmtepomp koopt.

Als de warmtepomp in de lijst staat kun je de subsidieaanvraag doen. Elke type en merk warmtepomp dat op de lijst staat heeft een meldcode. Deze meldcode moet je in de subsidieaanvraag vermelden. Als de warmtepomp niet op de lijst staat kun je alsnog subsidie aanvragen. Zorg dat je dan de productbeschrijving en de technische documentatie meestuurt. Je krijgt te horen of je met deze specifieke warmtepomp of hybride warmtepomp recht op subsidie hebt. Als het apparaat niet aan de eisen voldoet wordt je aanvraag afgewezen.

LET OPLet op: als de warmtepomp of hybride warmtepomp niet op de lijst staat duurt de behandeling van je aanvraag langer. Wanneer je een apparaat kiest dat op de lijst staat kan je aanvraag sneller worden behandeld.

Verhoogde subsidie warmtepomp

Goed nieuws voor huiseigenaren die erover nadenken om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen: de subsidies op warmtepompen zijn sinds 1 januari 2022 verhoogd. De overheid wil de aankoop van duurzame oplossingen voor huiseigenaren stimuleren. Het subsidiebedrag is van 20% naar 30% verhoogd. Het subsidiebudget van de overheid neemt in de komende drie jaar toe tot 282 miljoen euro.

LET OPLet op: de hogere subsidiebedragen gelden voor aanvragen die vanaf 3 januari 2022 zijn ingediend en alleen voor warmtepompen die na 1 januari 2022 geïnstalleerd zijn. Op de meest recente Apparatenlijst Warmtepompen vind je de verhoogde subsidiebedragen.

Subsidiebedragen warmtepomp

Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp dat je aanschaft. Subsidie warmtepomp per soort:

 • Hybride warmtepomp:
  De subsidie voor hybride warmtepompen op buitenlucht ligt tussen de € 1950 en € 3000 euro.
 • Volledige lucht/water-warmtepomp:
  Het subsidiebedrag op de volledige lucht/water-warmtepomp ligt tussen de € 1950 en € 3750 euro.
 • Bodem-warmtepomp:
  De subsidie op de bodem-warmtepomp is het hoogst. Je krijgt tussen de € 3750 en € 5100 euro subsidie.

Of je aan de onderkant of bovenkant van de ISDE-subsidie terecht komt hangt af van het apparaat dat je koopt. Het vermogen speelt hierin een rol, net als het energielabel. De precieze bedragen vind je op de Apparatenlijst Warmtepompen.

TIPTip: de warmtepompsubsidie geldt alleen wanneer een installateur de warmtepomp voor je installeert. Als je zelf de pomp installeert maak je geen aanspraak op subsidies. Je vindt de goedkoopste installateur door prijsopgaves met elkaar te vergelijken. Wanneer je de prijzen van verschillende installateurs in jouw omgeving naast elkaar kunt leggen weet je welk bedrijf de beste prijs biedt. Bespaar op deze manier fors op de kosten van warmtepompen.

Aanvraag indienen subsidie warmtepomp

Als particulier kun je de ISDE-subsidie aanvraag online indienen via rvo.nl nadat de warmtepomp betaald en geïnstalleerd is. Je kunt dit tot 12 maanden na de installatie doen. Je moet de factuur en het betaalbewijs meesturen met je aanvraag. Een installateur kan je helpen bij het verzamelen van de benodigde documenten. Je doet de aanvraag met je DigiD.

Ook als zakelijke gebruiker kun je een subsidieaanvraag doen. Ook dit kan via rvo.nl. Let wel op dat je deze aanvraag moet doen voordat je de warmtepomp aanschaft. Je krijgt te horen of jouw aanvraag goedgekeurd wordt of niet. Voeg bij de aanvraag een offerte toe, zodat de uitkeringsinstantie kan nagaan of de warmtepomp aan de eisen voldoet.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een offerte? Dit kan via ons aanvraagformulier. Wij vragen verschillende prijsopgaven voor je op bij installateurs in jouw omgeving. Je ontvangt van elk van hen een prijsopgave, die je vervolgens kunt vergelijken. Bespaar op deze manier op de kosten.

Subsidie warmtepomp

Renovatie en warmtepompen

Sinds 30 juni 2021 is het verplicht om een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken wanneer je een ingrijpende renovatie doorvoert. Een van de manieren waarop je dit kunt doen is door het laten installeren van een warmtepomp. Het voordeel is dat je waarschijnlijk subsidie kunt aanvragen, waardoor je uiteindelijk een lager bedrag kwijt bent. Daarbij kun je op de lange termijn veel geld besparen op je energierekening en wordt je huis meer waard. Vraag de warmtepomp installateur welke warmtepomp het beste bij jouw renovatieplannen past.

Andere subsidies

Naast de ISDE-subsidie zijn er ook nog andere subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Zo kun je een Energiebespaarlening afsluiten via het Nationaal Warmtefonds. Het voordeel van de Energiebespaarlening is dat de rente onveranderd blijft tijdens de periode van de lening.

Daarnaast kun je de aanschaf van de warmtepomp ook combineren met andere isolatiesubsidies, waaronder gevelisolatie, dakisolatie en hoogrendementsglas. Het combineren met een andere isolatiemaatregel heeft een positief effect op je subsidiebedrag. Je ontvangt een hoger bedrag als je gebruik maakt van 2 of meer van de isolatiemaatregelen.

Sommige gemeenten bieden lokale maatregelen of subsidies voor de aanschaf van een warmtepomp. Dit doen gemeenten om duurzame verwarming te stimuleren. Controleer daarom bij je gemeente of er subsidiepotjes beschikbaar zijn of vraag de installateur om meer informatie.